Mesec varne rabe interneta in mobilnih naprav

FEBRUAR – MESEC VARNE RABE INTERNETA IN MOBILNIH NAPRAV

Dan varne rabe interneta, 6. 2. 2024: spletno nasilje je velik izziv za vse

Dan varne rabe interneta 2024 je letos posvečen problematiki spletnega nasilja. Da je spletno nasilje med mladostniki velik izziv, vsakodnevno ugotavljamo pri pogovorih z učenci in dijaki na Safe.si delavnicah (letno jih izvedemo okoli 800), kjer že učenci četrtih razredov osnovne šole redno pripovedujejo, da so bili žrtve, povzročitelji ali priče spletnega nasilja, posamezni primeri pa se pojavljajo tudi v nižjih razredih. Da so mladostniki močno vpleteni v spletno nasilje, kažejo tudi raziskave tega področja.

Spletnega nasilja ne smemo tolerirati, saj mladostniki blažje oblike spletnega nasilja normalizirajo, a zaradi njega kljub temu trpijo. Prav tako je zakoreninjeno napačno in škodljivo prepričanje, da si je žrtev sama kriva, da je žrtev spletnega nasilja. Številni povzročitelji in priče medvrstniškega spletnega nasilja pa so prepričani, da je vse skupaj le šala in zabavno in se ne zavedajo, da žrtev zaradi tega trpi.

Več lahko preberete v prispevku na povezavi: https://safe.si/novice/dan-varne-rabe-interneta-2024-spletno-nasilje-je-velik-izziv-za-vse

RTV Slovenija

Praznovanju dneva varne rabe interneta 6. februarja se je aktivno pridružila RTV Slovenija, ki bo od 1.2. do 10.2. prikazala številne oddaje o varni rabi interneta. V številnih zanimivih TV, radijskih in spletnih vsebinah bodo opozorili na aktualna in pereča vprašanja v družbi, povezana z uporabo naprav z zasloni in interneta. Oddaje so namenjene otrokom, mladostnikom, učiteljem, staršem in starejšim.

Osveščevalna videa Kako lahko pomagaš, če si priča …

Na Safe.si so pripravili dva osveščevalna videa na temo spletnega nasilja, s katerima nagovarjajo mladostnike, da ustrezno ukrepajo, če so priča spletnemu nasilju. Če vidimo, da je nekdo žrtev nasilja, potem ustrezno ukrepajmo. Na družabnih omrežjih lahko nasilne komentarje in posameznike prijavimo. Če gre za hujše oblike nasilja, je treba o tem obvestiti odrasle, lahko učitelje v šoli ali starše. Če gre za kaznivo dejanje (npr. deljenje intimnih fotografij mladoletnih oseb, izsiljevanje, grožnje ipd.), potem je treba obvestiti tudi Policijo, pred tem pa shraniti dokaze nasilja.

 

Amnesty international – Kampanija Očistimo splet ob dnevu varne rabe interneta

Amnesty international je pripravil kampanjo, ki bo potekala na digitalni plarformi StandByMe, kjer bodo vsak dan med 5. in 9. februarjem odprli eno aktivnost: Slovar spola, Spraševanje ali pritisk za privolitev, Napiši sporočilo prek WhatsAppa, Ustvarite svoje meme in Komentirajte objave v družbenih medijih.  Namen aktivnosti je naučiti se več o lastnem vedenju, kako lahko prispeva k stereotipom na podlagi spola ali jih vzdržuje, ter si pridobiti znanje, ki nas lahko opolnomoči in spodbudi k temu, da se borimo proti spletnemu nasilju na podlagi spola.

Kampanja Očistimo splet in digitalna platforma StandByMe2.0 sta del prizadevanj, da se zoperstavimo nasilju na podlagi spola na spletu in v fizičnem življenju. V okviru projekta pripravljajo celovit izobraževalni program, sestavljen iz aktivnosti na spletu in v živo, med drugim bodo mladi to pomlad organizirali svoje akcije.

Vir: safe.si

Dostopnost